Ce este de fapt crioterapia?

Crioterapia este de fapt expunerea unui pacient la temperaturi extreme între -120°C și -180°C pentru o perioadă de timp cuprinsă între 1 și 3 minute. Această expunere are ca rezultat efecte hormonale și biochimice asupra subiectului care îmbunătățesc foarte mult predispoziția sa la analgezie - în clar, ameliorarea durerii corporale - prin faptul că acționează ca un stimulent psihic puternic. O sesiune vă ajută să eliminați senzația de oboseală, să relaxați mușchii tensionați și să intensificați circulatia sângelui în organele interne. În plus, există o scădere a edemului datorită creșterii hormonilor antiinflamatori și de vindecare din organism.
La ce foloseste...

Crioterapia este o completare excelentă în tratamentul diferitelor afecțiuni musculo-scheletice, bolilor neurologice, în tratamentul post-traumatic sau postoperator.
Este un ajutor eficient pentru reabilitarea pacienților care suferă de dureri severe sau cu spasticitate musculară pronunțată.
Acest tip de tratament are, de asemenea, efecte foarte bune în medicina sportivă sau în curs de formare sportivă la nivel înalt. Timpii de recuperare sunt redusi, iar senzațiile de durere datorate efortului sau șocului intens sunt reduse si ele semnificativ.
Există în general două tipuri de crioterapie. În ambele cazuri, acestea nu sunt terapii curative, ci terapii suplimentare care se integrează în alte cicluri de îngrijire sau formare în contextul sportivilor de nivel înalt. Primul tip constă într-o utilizare unică a unei cabine de crioterapie după un efort, o instruire sau ca parte a unui program de fitness.
Al doilea tip se numește crioterapie completă și, în general, constă într-o succesiune zilnică sau bi-zilnică a sesiunilor de crioterapie pe întregul corp fără a depăși 21 de zile, cu o oprire de trei luni între fiecare ciclu (urmați recomandările medicului curant în toate cazurile).
Acest tip de terapie rece este indicat în cazul unei patologii grele și în plus față de îngrijirea medicală sau fizioterapia.
Cum functioneaza...

Șocul termic stă la baza efectelor clinice ale întregii crioterapii corporale. Timp de câteva minute, pacientul este expus la o temperatură de până la -180°C. Scopul este de a stimula corpul uman astfel încât să declanșeze reflexele pentru a lupta împotriva frigului extrem.
Rezultatul consta intr-o serie de reacții în cascadă, rezultând o reparație accelerată a țesuturilor. Șocul termic produs de crioterapia întregului corp are un interes clar pentru persoanele care caută noi metode de relaxare. Aplicarea rece pe tot corpul provoacă o senzație plăcută și confortabilă la ieșirea din cabină. Mai mult, efectul vasomotor al șocului termic are un efect pozitiv asupra tonicității organismului.
Modificările fluxului sanguin datorate vasoconstricției și vasodilatației ulterioare datorate șocului termic vor accelera procesul de drenaj al țesuturilor și vor permite o mai bună îndepărtare a toxinelor. Există o creștere și o accelerare a sistemului de aparare al organismului. Durerea este apoi diminuată, iar articulațiile afectate caștigă în mobilitate.
Șocul termic va declanșa, prin intermediul receptorilor termici ai organismului, o succesiune de reacții care să conducă la sinteza hormonilor de bunăstare, cum ar fi endorfinele.


Câteva
proprietăți fiziologice
ale producerii și
pierderii de căldură


Prin expunerea la frig sever, pielea devine palidă din cauza vasoconstricției, proces ce antrenează inclusiv vasele mari de sânge. Astfel este redusă pierderea de caldură. În același timp, fluxul de sânge este direcționat spre organele interne, iar temperatura ”nucleului” organismului este ridicată.

Este stabilit că, o dată cu intensificarea expunerii la frig, cantitatea de oxigen consumată crește. De exemplu, sub influența unei băi de aer rece de 25 kcal/m2 creșterea consumului de oxigen este de 27 - 30%, iar la o baie de aer rece de 45kcal/m2, aceasta ajunge la 48-53%.

Terapia prin frig extrem determină post-efect, manifestat dupa un ciclu de tratament. Acesta consta in modificari favorabile ale constantelor biochimice, mult timp după expunerea prin tratament intensiv, în unele cazuri după câteva luni sau chiar un an.

Reactia
sistemului
cardiovascularStudiind reacția sistemului cardiovascular la rece s-a stabilit că terapia prin frig nu determină un efort circular excesiv, de aceea poate fi folosita și la pacienti cu cardiopatie ischemica în stadiul inițial.

În prezent, se știe că vasoconstricția sub influența frigului este prima reacție de apărare a organismului la frig, a doua reacție de apărare fiind vasodilatația observată într-un interval de timp diferit (între 1-3 ore) de la încheierea procedurii, în funcție de dozarea răcirii.

Situația reală din organism este caracterizată prin oscilațiile ritmice ale vasoconstricției și vasodilatației la nivelul pielii, care previn astfel afectarea ischemică a țesuturilor. Efectul maxim al terapiei prin frig se obține printr-o răcire a pielii la o temperatură de 8-12°C.

Indicatii terapeutice

Reumatologie
Osteoartrite ( genunchi, șold, etc.), boli reumatismale inflamatorii cronice (artrita cronică reumatoidă, spondilartrita anchilozantă)
Osteoporoza și osteopenia (congenitale sau dobândite, cum ar fi în perioada de perimenopauză)
Spondiloza cervicală și lombară
Hernia de disc
Fibromialgia și mialgia în general (dureri musculare)
Colagenoze

Hepatologie
Hepatite cronice autoimune
Hepatite cronice virale
Ciroza hepatică în stadiu compensat

Neurologie
Nevroze
Migrene
Tulburări de somn
Radiculite
Boli care evoluează cu spasticitate musculară (post accident vascular cerebral, scleroză multiplă, boala Parkinson, parapareză spastică)

Cosmetică
Celulită
Întinerirea generală a corpului și prevenirea îmbătrânirii
Intensificarea proceselor metabolice la nivelul tenului, effect anti-rid
Intinerirea pielii feței, gâtului, spatelui, abdomenului, șoldurilor și extremităților
Întărirea și tratamentul părului
Tratamentul imperfecțiunilor pielii

Sexologie și urologie
Tratamentul impotenței
Creșterea libidoului
Restabilirea și îmbunătățirea funcției erectile
Tratamentul afecțiunilor psihoemotionale și recuperare funcțională
Ginecologie
Sindrom premenstrual
Sindrom climacteric
Endocrinologie
Obezitate
Tulburări imunologice și endocrine

Pneumologie
Bronșite cronice, inclusiv cele obstructive
Astm bronsic
Traheite

Cardiologie
Prevenirea bolilor cardiovasculare
Tulburări neurovegetative

Dermatologie
Dermatite
Neurodermatite atopice
Eczemă
Psoriazis, artrită psoriazică

Ortopedie și traumatologie
Traumatisme, contuzii, luxații, entorse, fracturi
Status post operator

Medicina sportivă
Este o modalitate extrem de eficienta de refacere și recuperare a sportivilor după efort, traumatisme, etc…
Tratamentul și recuperarea după traumatisme sportive acute și cornice
Dezvoltarea și menținerea formei sportive
Pregătirea și stimularea condițiilor fizice și psiho-emoționale ale sportivilor imediat înaintea competițiilor, meciurilor sau starturilor
Recuperarea sportivilor după competiții
Prelungirea vieții competiționale a sportivilor

Imbunătățirea sănătății
Prevenirea gripei și a infecțiilor respiratorii (se recomandă efectuarea unei serii de proceduri la începutul sezonului rece)
Prevenirea stresului și a consecințelor sale (insomnia, depresia, tulburări de apetit)
Creșterea imunității
Recuperare metabolică

Contraindicatii

 • Stare generală gravă a pacientului
 • Boli cardiovasculare cronice decompensate
 • Infarct acut de miocard și perioada de recuperare după infarct
 • Hipertensiune arterială esențială stadiul II, hipertensiune arterială gradul III
 • Insuficiență cardiacă stadiul II
 • Tulburări de ritm și de conducere cardiacă cu prognostic nefavorabil
 • Sindrom Raynaud, acrocianoză, vasculite sistemice
 • Crioglobulinemie, agamaglobulinemie, criofibrinogenemie


 • Atac vascular cerebral
 • Febră
 • Tuberculoză pulmonară activă
 • Tumori maligne
 • Diateze hemoragice
 • Anemie severă
 • Hipotiroidie
 • Nevroză isterică
 • Intoleranță individuală la frig
 • Urticarie la frig
 • Sarcină
 • Vârstă sub 10 ani


Observatii

Crioterapia pe tot corpul reia efectele frigului aplicat local (analgezic, antiinflamator și anti-hemoragic). Aceste efecte dorite sunt explicate prin fenomene vasomotoare, neuroconductoare și biochimice.

Nu constituie contraindicație prezența unor implanturi (silicon, tije și plăci metalice intraosoase).

Pacientul va prezenta certificatul cu contraindicații și va completa formularul de consimțământ în vederea efectuării procedurilor de aerocrioterapie / criosaună.

Cui se adreseaza...

Crioterapia corp întreg are efecte benefice în cazul bolilor cronice, în cosmetica, cu efecte vizibile pentru întinerirea corpului și a pielii feței.
Este destinată de asemenea și atleților, precum și oricui este predispus la diferite reacții inflamatorii, stres sau tulburări de somn.

Cum se desfasoara o sedinta?

După predarea certificatului dvs. cu contraindicații și a formularului de consimțământ, vă stau la dispoziție cabine de schimb. Veți găsi acolo halate de baie și incaltari de blana.
Criosauna este echipată cu un lift care se adaptează la înălțimea fiecărui utilizator. Astfel, utilizatorul este scufundat în picioare până la umeri, cu capul deasupra nivelului de gaze reci, ceea ce îi permite să respire aer, fără probleme.
În timpul unei sesiuni, temperatura nominală de tratament este între -120°C și -180°C, dar aerul înconjurător rămâne uscat și pacientul simte răceala doar parțial. Această sesiune durează aproximativ 3 minute, iar un profesionist este alături de dvs. pentru a vă ajuta și a răspunde la întrebările dvs. pe tot parcursul tratamentului.
La sfârșitul unei sesiuni, liftul coboară automat, operatorul ajută utilizatorul să părăsească cabina și îl ajută pe următorul utilizator. Acest proces este repetat pentru fiecare participant.

Comentarii din presa:


Reportage cryothérapie
corps entier France 3 JT
édition nationale

Cryothérapie Corps Entier
Sur FR3

Institut de Cryotherapie du
Corps Entier